At gå på tå

At dit barn går på tæer efter 3 års alderen er som oftest helt uskadeligt, de fleste børn holder op igen over tid. Nogle børn bliver imidlertid stramme i deres lægmuskler og får derfor svært ved at komme ned på flad fod igen. Her er det en god ide at udspænde lægmusklerne. Nogle kan få smerter og falde mere end andre børn.

Nogle børn, der går på tæer har også en meget blød fod. Hvis det er tilfældet, er det vigtigt at barnet har godt og støttende fodtøj, evt. sko med indbygget svangstøtte hvis det kan findes.

Det hjælper ikke at bede barnet om at gå på flad fod hele tiden, det er ikke muligt for barnet. Men man kan øve afvikling af foden fra hæl til tå og øve at gå på hæle en gang imellem

Nogle børn går på tæer i sammenhæng med en udviklingsforstyrrelse, tågængeri er dog aldrig et tegn på udviklingsforstyrrelse.

Foden drejer indad/udad

Vi er som mennesker alle forskellige af bygning, højde og drøjde. Fødder, der vender indad eller udad, er som regel også et af disse kendetegn. Og det er som regel ikke noget, man gør så meget ved, mens børnene endnu er små, idet det ofte afhjælpes over tid, med barnets løbende fysiske udvikling. Når barnet er oppe at gå bliver det vigtigt at være opmærksom på om, barnet har smerter, eller at du ser, at barnet falder uforholdsmæssigt meget. Da kan du evt. spørge egen læge eller kontakte en fysioterapeut m.h.p. en vurdering. Fødderne kan ofte støttes af en god sko, der sidder godt på foden og evt. støtter anklen. Skoen skal ikke være for tung. Dette kan afhjælpe gangfunktionen

Nogle gange er det blødhed i hoften, der er årsag til at fødder vender indad, og der er brug for tid til at stabiliteten i hoften udvikles.

Den bløde fod

Hvis barnet har en meget blød fod og f.eks. ”vælter” i sit ankelled, kan det være sværere for barnet at bevæge sig omkring og holde balancen. Det kan evt. gøre ondt, når barnet f.eks skal løbe og hoppe. Derfor er det vigtigt at barnet han en sko/sandal, der støtter anklen, så barnet kan bevæge sig sikkert omkring. Skoen skal helst være på ude som inde. Dette vil hjælpe barnet til at stabilisere ankelleddet, og med tiden kan ankelleddet nogle gange stabilisere sig selv.

Platfod

Fodbuen udvikles først efter 3 års alderen. I særligt ekstreme tilfælde af platfod kan der opstå smerter og i disse tilfælde bør egen læge opsøges for yderligere vurdering.