tvillinger_topbillede_artikelside

Kontakt

Sundhedsplejen
Hundige Allé 11
2670 Greve
Send digital post

At være gravid med to børn og føde to børn, som måske oven i købet ligner hinanden, er ret fantastisk. Men at have tvillinger er på en og samme tid hårdt og dejligt.

I Greve kommune fødes der ca. 13 hold tvillinger om året. Vi har et særligt tilbud til tvillingefamilier, som starter allerede i graviditeten.

Vi tilbyder et graviditetsbesøg omkring 28. graviditetsuge og I må meget gerne kontakte sundhedsplejen når I ved at I venter tvillinger.

Ved graviditetsbesøget drøfter vi graviditeten, forløbet og jeres forventninger til at skulle blive tvillingeforældre. Det kan være en god ide at få talt om, hvordan I praktisk og følelsesmæssigt kan forberede jer til at skulle være forældre til to. Graviditetsbesøget har specielt fokus på de tinge der optager jer mest. Ved graviditetsbesøget er det en god ide at begge forældre er hjemme.

Inden fødslen er du som gravid tvillingemor velkommen til at deltage i vores tvillingegruppe. Her vil du kunne møde andre tvillingemødre og deres børn og få et mere konkret billede af, hvad det vil sige, at have tvillinger. I tvillingegruppen bringer mødrene relevante emner op og gruppen udveksler erfaringer og synspunkter. Gruppen mødes ca. hver 6 uge og lægger op til at mødrene kan mødes privat, hvis der er interesse for det. I Tvillingegruppen er der to sundhedsplejersker, der har speciale i tvillinger.

Efter fødslen vil I få besøg af jeres tvillingesundhedsplejerske. Hun vil råde og vejlede i spædbarnspleje, ernæring samt følge børnenes udvikling og trivsel. Sundhedsplejersken følger familien det første år.

Fortælling fra en gravid mor

Gravid med tvillinger!

”Der er 2 levende fostre” sagde gynækologen og vi kiggede bare på hinanden og tænkte det må være vores form for lotto-gevinst.

Ret hurtigt derefter kontaktede vi Greve Kommune, som satte os i forbindelse med sundhedsplejersken der fortalte os om tvillingegruppen.

Da jeg havde ca. 3 ½ måned tilbage af min graviditet, blev jeg tilbudt at komme i tvillingegruppen.

Tvillingegruppen består af tvillinggravide, mødre med tvillinger fra 0 til ca. 8 måneder og sundhedsplejersker. Det at der både er gravide, sundhedsplejersker og mødre der har født er en rigtig god kombination. Det er rart når man kommer som gravid med en masse spørgsmål og tanker, at kunne snakke med nogle om dem. Der er altid nogle der har de samme tanker eller lige har været igennem det man tænker på og derfor har nogle gode råd. En anden ting som også er rigtigt godt er at man kan se hvordan andre klarer det at være mor til tvillinger. Sjovt nok har en masse mennesker meninger om hvordan og ikke mindst hvor hårdt det er at have tvillinger og det er på trods af at de faktisk ikke selv har tvillinger. Det er derfor rart at se og høre fra nogle som står midt i det, for hvem kan være bedre til at fortælle hvordan det virkeligt er end dem? Og tro mig, mødrene ser faktisk ret godt ud i forhold til hvad man kunne forvente med to små børn J

Vi mødes ca. en gang om måneden og derfor har man mulighed for at følge både graviditeter, mødre og børn løbende, så der er altid nogle man kan ”identificere” sig med. Det vil sige at der altid er nogle der er lidt længere fremme eller har lidt ældre børn end man selv har. Dem har man mulighed for at spørge om de f.eks. også havde det sådan da de var i 7 måned eller man kan se at om bare et par måneder så kan børnene så og så meget mere. Det har været med til at give mig lidt overskud når jeg har synes at det har været hårdt at være gravid.

Det giver mig rigtigt meget at være i tvillingegruppen og når jeg går ud af døren, så føler jeg at jeg har fået en masse ting med hjem. Det at fået snakket en masse med andre som kan sætte sig ind i hvordan jeg har det lige præcis nu og hører hvordan de har det, er meget givende og lærerigt.

Det at være tilknyttet tvillingegruppen har helt sikkert givet mig langt færre bekymringer med hensyn til det at være gravid med tvillinger end jeg ellers ville havde haft.

Julie Holm Christensen

 

Litteratur

”Bogen om tvillinger-0-10 år” af Joan Tønder Grønning
”De første 10 år med Tvillinger” Abelone Glahn
”Tvillingehåndbogen” af Lene Lonnow