Produkter:

Almindelig modermælkserstatning er et industrielt fremstillet komælksprodukt, der ligner modermælken mest muligt. Vær opmærksom på, at I kun skal anvende de præparater, der har betegnelsen ”modermælkserstatning fra fødslen”.
Modermælkserstatninger fås enten som pulver eller flydende. De opfylder alle kravene til sammensætningen, og er tilsat jern og vitaminer tilpasset barnets behov.

Der findes særlige produkter til børn, der er allergidisponerede og til børn der har brug for produkter der virker lidt afførende, så derfor kan det være en god idé at søge vejledning hos jeres sundhedsplejerske eller praktiserende læge for vejledning i det rette valg.Tilberedning:

Når modermælkserstatningen skal tilberedes, er det vigtigt at kontrollere holdbarhedsdatoen. Det er vigtigt, at sørge for at emballagen lukkes helt tæt efter brug, da det ellers kan suge fugt fra omgivelserne, hvilket begrænser dets holdbarhed. Brugsanvisningen skal følges nøje. Hvis der bruges for lidt pulver, vil barnet få for lidt næring. Gives der for meget pulver, kan barnets nyre tage skade.

Brug derfor kun den måleske, der følger med. Står der strøgne mål skal det være strøgne mål:

Det er praktisk at forberede barnets mad til et helt døgn af gangen. Når barnet er under 4 måneder skal mælken tilberedes med kogt vand for at undgå vækst at bakterier. Når barnet er over 4 måneder kan der bruges vand direkte fra kolde hane. Efter tilberedningen afkøles flaskerne hurtigt under koldtvandshanen, og sættes straks ind i køleskabet.Portionsstørrelser:

De angivne portioner på produkterne er vejledende, og gælder for et gennemsnitsbarn. Nogle børn spiser mere, andre lidt mindre. Mængden skal altså afpasses det enkelte barns appetit og vægt.
Pres aldrig barnet til at spise op. Det barnet levner, skal hældes ud. Der er risiko for bakterievækst, hvis man tilbyder barnet det senere.Ekstra væske:

Specielt flaskeernærede børn kan let komme i væskeunderskud, hvis det er meget varmt, eller barnet har feber. Ekstra væske skal gives i form af vand. Det er tilladt at give frisk vand fra koldtvandshanen, hvis det er frisktappet fra barnet er 4 måneder.Rensning af sutter og flasker:

Flasker og sutter skal gøres rene straks efter brug. Anskaf jer en børste og flaskerenser, der kun anvendes til dette brug.

Flasker børstes i koldt eller lunkent vand, så alle mælkerester fjernes. Sutterne gnides ind- og udvendigt med groft køkkensalt, og rengøres derefter yderligere med en børste. Glem ikke at eventuelle narresutter også skal rengøres efter brug.
Sørg for alt de ikke er mad- eller saltrester tilbage ved at skylle grundigt. Derefter koges flasker og sutter under låg i almindeligt vandhanevand i 2-3 minutter (evt. destilleret vand for at mindske kalkbelægning). Vandet hældes fra. Flasker og sutter opbevares tørt og tildækket.Hvor længe:

Barnet skal helst kunne ernæres udelukkende med modermælk eller modermælkserstatning de første 6 måneder. Derefter begyndes på grød og grøntsagsmos.

Det anbefales, at flaskemåltiderne udelukkende består af modermælkserstatning.

Fra 6 måneders alderen kan man så småt begynde at supplere barnets kost med lidt sødmælk på kop i forbindelse med grød/grøntsagsmåltider.

Barnet skal have mellem ½ l- ¾ l. mælk dagligt i perioden fra 6-9mdrs.alderen, og derefter omkring ½ l. mælk dagligt.

Fra 1 års alderen kan barnet få letmælk og magre komælkeprodukter.