pige strand.jpg

Sådan får du en god ferie med dine små børn

Danmarks Radio bringer på deres hjemmeside dr.dk/levnu en artikel skrevet af Malene Lembcke Petersen hvori sundhedsplejerske Else Guldager deler ud af gode råd om at holde sommerferie med små børn.

Sommerferietiden er straks over os, så du inviteres hermed til at læse med og lade dig inspirere:

Sommerferie. Ordet, der smager af jordbær med fløde, indtaget i mormors sommerhus, hvor man ligger på tæppet i græsset i solen med en god bog, mens ungerne tuller omkring og leger. Hvis man da ikke lige har uendelige dage på stranden, hvor hele familien er samlet i harmoni.

Øh nej. Eller sådan er der nogle dage, der er. Men sommerferie er også regnvejrsdage på alt for lidt plads, med unger der keder sig. Eller også er ferien bare generelt en svær tid.

Måske er du alene med børnene efter en skilsmisse. Måske findes der ikke to sæt velfungerende bedsteforældre eller den moster, der tager ungerne i en uge. Eller også er økonomien ikke til et sommerhus i højsæsonen eller en badeferie i et andet land (...)

Prøv at undgå det, du synes er kedeligt

Hvis du ikke lige er den, der elsker en klorfyldt svømmehal eller en sandkasse proppet med unger, der spiser sand og slår hinanden med skovlene, så hold dig fra det.

Find ud af, hvad du har lyst til, men selvfølgelig noget, ungerne også kan være med til.

Hvis du elsker skoven, så tag børnene med og tænk lidt igennem, hvordan det kan blive sjovt for dem også. Finde dyrespor eller fortælle om alle de ting, du ved om skoven. Eller løbe zigzag mellem træerne et godt sted – eller trille ned af en græsskråning i fuld fart.

Du må selvfølgelig indstille dig på, at det ikke bliver, som hvis du plejer at løbe sololøb og er orienteringsløber. Men mindre kan måske også gøre det?

De urealistiske ting må du gemme til en anden gang

Fx hvis du gerne vil på lagersalg og finde din nye efterårsfrakke, så er det ikke lige der, du kan forvente at din treårige vil trives i dit selskab. Drop det, det bliver kun til frustrationer både for dig og for dine børn.

Tag imod andres hjælp

Har børnene nogle kammerater, de gerne vil være sammen med, så kan I måske aflaste hinanden og ’bytte’ et par dage.

Eller det kan være, at I kan få få bedsteforældrene til at give en fridag, hvor DE hygger sig med ungerne. Det kan faktisk være dejligt både for børnene og de heldige, der får lov at være sammen med dem.

Med de yngste børn kan udflugter være et hit

Det kan være svært at beskæftige en 2-årig, der plejer at være i børnehave med en masse små venner. Så det er måske forståeligt, at nogle forældre har børnene i institutionen selv om det er sommerferie. For hvad laver man i dagevis?

Tag i skoven, på stranden eller måske bare til den nærliggende park. Et telt, madpakke, saftevand og lidt dejlig frugt + en stak bøger til både voksne og børn. Det kan også være et hit.

Du må indstille dig på at det kræver koncentration fra din side i perioder. Men måske er det også bare lidt sjovt. Og dit barn vil sikkert synes, at det er alle tiders.

Tag på besøg hos andre, der synes dine børn er skønne

Det kan være svært at se vennerne tit nok, når man er småbørnsfamilie. Men det kan være dejligt at tage på besøg og også afvekslende for dine børn. Det duer selvfølgelig ikke, hvis det er hos strikse moster Anna, hvor børnene hverken må ses eller høres.

Men hvis det er venner, I kender godt, og de holder af jer og jeres børn, så kan besøg være en dejligt og kærkommen pause i en ferie ’hvor I bare er hjemme’.

En stille sommerferie er måske også der, hvor du kan se dine børn fra nye vinkler. I har ikke travlt og tempoet er lidt mere tilbagelænet. Måske en enkelt dag i nattøj hele dagen, hvor dagen bare flyder stille af sted uden mål og med.

Måske er det netop her, du hører om ting, som dine børn ellers aldrig fortæller om. Eller du opdager at den yngste faktisk er ved at kunne udtrykke sig med sproget langt mere, end du havde tænkt, han kunne.

Rigtig god ferie!