Følg linkene herunder og læs mere om hvad Tandplejen Greve Kommune står for eller læs i Tandplejens Årsrapporter.
Vi arbejder for livslang tandsundhed - mest mulig tandsundhed for alle.
Følg linkene herunder og læs mere om hvad Tandplejen Greve Kommune står for eller læs i Tandplejens Årsrapporter.
At lære dig og dit barn at passe tænder og tandkød, så der ikke kommer huller i tænderne eller opstår andre sygdomme i munde.
Det gør vi ved:
At give barnet/den unge en god tandbehandling.
Det gør vi ved:
At give de unge viden og metoder, så de resten af livet kan passe på deres tænder.
Det gør vi ved:
Indkaldelse efter behov, fleksibel tidsbestilling og et godt samarbejde med forældrene er til gavn for børnenes tandsundhed.
Undersøgelse, forebyggelse og behandling udføres af både tandlæger, tandplejere og klinikassistenter.
Visse opgaver er uddelegeret, herunder bl.a. undersøgelse af 0-6 årige og lakering af tænder, som er delegeret til klinikassistenter.
I kan altid henvende jer pr. telefon og få en tid både i akutte situationer, og hvis I har brug for råd og vejledning.
Vi bestræber os på at give tider, der passer jer, og I er altid velkomne til at ændre tiden.
Vi forsøger via effektiv planlægning at undgå ventetider Akut opståede situationer fx tandskade, kan dog forekomme og betyde ventetider for andre, men dette vil altid blive meddelt.
Vi lægger stor vægt på:
Dette kan f.eks. gøres ved:
Udover de lovbestemte ydelser varetager Tandplejen følgende funktion:
Oralmotorisk Team hjælper børn med handikap, der har svært ved at tale, synke, tygge, spise og drikke. I Teamet arbejder fire fagområder sammen for, at børnene bl.a. kan forbedre deres mundmotorik.
De 16-17 årige kan vælge at gå til privat tandlæge med 100% dækning af udgiften. Læs mere på siden Frit valg.
De 0-15 årige kan også vælge at go til privat tandlæge med 65% dækning af udgiften. Læs mere på siden Frit valg.
Tandplejen arbejder løbende med at fastholde og udvikle en høj hygiejnisk standard.
Vi arbejder efter de Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer (NIR) fra Statens Seruminstitut fra 30. sept. 2020.
Styrelsen for Patientsikkerhed laver tilsyn med tandklinikker og måler os på, om vi lever op til disse Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer (NIR).
I praksis arbejder vi løbende med at holde hygiejnen på et højt niveau. Dels ved at afsætte tid i dagligdagen til rengøring, ved erfaringsudveksling med andre tandklinikker og ved løbende kursus aktivitet.
Boremaskinerne renses, smøres og steriliseres automatisk og i samme proces i dertil indrettede autoklaver.
Vi bestræber os på at have et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.
Arbejdstilsynet screenede Tandplejen i november 2019 og havde ingen bemærkninger.
Tandplejens APV (arbejdsplads vurdering) er senest fornyet i 2020.
Rygepolitikken har siden 2000 været: Der må ikke ryges i Tandplejens lokaler.
Affald sorteres i alle detaljer og bortskaffes uden, at medarbejderne direkte skal røre ved det.
I henhold til Sundhedsstyrelsens Retningslinjer bruges handsker efter behov. I Tandplejen findes 2 forskellige typer handsker, for så vidt muligt at undgå allergi.
I praksis arbejder vi løbende med arbejdsmiljøet ved at have en aktiv arbejdsmiljøgruppe, som løbende både fastholder en høj standard i arbejdsmiljøet og medvirker til nye tiltag.
Tandplejens arbejdsmiljøgruppe består af tandplejer, Liselotte Salomonsen og lederen af Tandplejen.
Tandplejen skal til enhver tid bruge de bedste materialer, metoder og medicin. Bedst vil sige bedst kvalitet og bedste sikkerhed.
Styrelsen for Patientsikkerhed laver tilsyn med kvaliteten og dermed patientsikkerheden på tandklinikker
Styrelsen for Patientsikkerhed har i 2017 udgivet 21 målepunkter, som tandklinikker måles på.
Målepunkterne tager udgangspunkt i den gældende lovgivning på området: Sundhedsloven af 24. september 2016 og de deraf følgende Bekendtgørelser og Vejledninger i f.eks. journalskrivning og sundhedsfaglig virksomhed.
En del af målepunkterne tager udgangspunkt i de Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer (NIR).
Målepunkterne er følgende:
Vidensdeling er en del af kvalitetssikringen. Videndeling foregår i dagligdagen, fordi vi er mange fagpersoner samlet i Tandplejen.
Når medarbejdere har været på kursus, giver de et referat på et Fællesmøde.
Både Tandlæger, tandplejere og klinikassistenter har tandplejefaglige møder, hvor de udveksler faglige erfaringer og kvalitetsudvikler vores materialer og metoder.
Siden 1. januar 2004 har utilsigtede hændelser, der sker i sygehusvæsenet, været rapporteringspligtige. I marts 2009 vedtog Folketinget en udvidelse af ordningen.
Tandplejen rapporterer alle hændelser, også nærved hændelser, for at lære af vores fejl.
Patientsikkerhedsordningen vil udover sygehusvæsenet også komme til at omfatte praksissektoren, apotekssektoren, det præhospitale område, den kommunale sundhedssektor, samt patienter og pårørende. Udvidelsen trådte i kraft 1. september 2010.
Formålet med patientsikkerhedsordningen er gennem indsamling, analyse og formidling af viden om utilsigtede hændelser at forbedre patientsikkerheden. Med udvidelsen sikres, at der sker en systematisk læring dels af utilsigtede hændelser, der sker indenfor hver af sundhedsvæsenets sektorer dels af utilsigtede hændelser, der sker i overgangen mellem sektorer.
Arbejdsmiljøgruppen har besluttet den struktur, vi bruger til indberetning.
Greve Kommunes Tandpleje har i lighed med mange andre Kommunale tandplejer og privat praksis delegeret en del opgaver fra tandlæger til tandplejere og fra tandplejere til klinikassistenter.
I Greve Kommunes Tandpleje udføres som hovedregel følgende undersøgelser og behandlinger af:
Tandlæger: Fyldninger, rodbehandlinger, større tandskader, kroner, broer og operationer.
Tandplejere: Undersøgelser fra 7-18 år, herunder visitation til tandregulering, sealbehandlinger, beslibninger af mælketænder, kontrol af tandfrembrud, aftryk og tilpasning af bideskinner i forbindelse med slid, behandling og kontrol af mindre tandskader.
Klinikassistenter: Undersøgelser af småbørn på 3,5 og 6 år, røntgenoptagelser, lakering og fluorbehandling af mælke- og blivende tænder, mundhygiejneinstruktion og tilvænningsbehandling.
På tandreguleringen sætter tandplejere og klinikassistenter bøjlerne på og kontrollerer dem under supervision af specialtandlægen.
Alle medarbejdere er grundigt uddannet i de arbejdsopgaver, de udfører og er under kontrol af ledelsen i Tandplejen.
Sundhedsfremmende og forebyggende arbejde prioriteres højt i Tandplejen.
Vi prioriterer det sundhedsfremmende arbejde meget højt i Tandplejen, fordi forskning viser, at det der giver allermest sundhed er, at give befolkningen viden og færdigheder om sund levevis.
Det virker, og det er billigst. Når Tandplejen giver viden og færdigheder i at holde sine tænder og krop sund, fortsætter denne viden også til næste generation, og er derfor meget værdifuldt.
Information er ikke nok. Hvis der for alvor skal ændres i vanerne, skal det gøres nemmere og billigere at vælge det sunde.
Det behovsorienterede, individuelle forebyggende arbejde ved stolen udføres løbende. Dette arbejde består af samtaler med børn, unge og deres forældre om, hvordan de bedst passer på deres tænder. Vi instruerer i tandbørstning og/eller brug af tandtråd. Derudover bliver der lakeret kindtænder og udført fluorbehandlinger efter behov.
Misfarvning og blegning af tænderne
Tandsundheden i Greve er særdeles god.
Tandplejen indberetter hvert år tandsundheden på alle årgange til Sundhedsstyrelsen.
Indberetninger registreres centralt én gang årligt på Landbrugets EDB-Center (LEC). LEC udsender statistisk materiale i form af 9 tabeller, der på forskellig vis viser børnenes tandsundhed.
Vi bruger statistikken til at målrette vores indsats.
Tandretning/-regulering/bøjler - kært barn har mange navne.
Vi undersøger dit barn, når det er nødvendigt for tandsundheden.
Dit barn får de undersøgelser og kontroller, som er nødvendige.
Medarbejderne er værdifulde for Tandplejen. Det skal sikres at alle medarbejdere – hele arbejdslivet igennem – gives mulighed for og forpligtes til at udvikle og vedligeholde deres kompetencer.
Formålet med Tandplejens personalepolitik er:
Vi arbejder på baggrund af Tandplejens Værdigrundlag og efter principperne i “den lærende organisation”, dvs. at vi løbende ændrer og udvikler organisationen ved at ledere og medarbejdere sammen løser problemer og udnytter muligheder i organisationen.
Målet med leder- og medarbejderudvikling er at skabe faglig og personlig udvikling, så alle er bedre rustet til at:
Udvikling er såvel et ledelses- som et medarbejderansvar. Det er ledelsens ansvar at inspirere og muliggøre en faglig og personlig udvikling for medarbejderne. Medarbejderne har selv ansvar for at vedligeholde og udvikle deres kvalifikationer.
Til kompetenceudvikling benytter vi os af kursusvirksomhed, uddelegering og omlægning af arbejdsopgaver, medarbejderudviklingssamtaler, jobrotation, varierede opgaver, instruktion, sidemandsoplæring, mentor-ordninger, positiv kritik, orlov og projektarbejde.
Efteruddannelse er én af måderne at understøtte Tandplejens personalepolitik. Efteruddannelsen skal bygge på analyse og vurdering af Tandplejens opgaver og behov nu og i fremtiden baseret på Tandplejens Målsætninger og indsatsområder.
Der skal tages udgangspunkt i såvel Tandplejens som den enkeltes behov. Den nyerhvervede viden skal indarbejdes i Tandplejen. Interne kurser prioriteres højt. Medarbejdere og ledere skal have mulighed for både faglig og personlig udvikling.
Tandplejen ser positivt på orlovsansøgninger, uanset hvad orlovsperioden skal bruges til.
Alle medarbejdere kan til hver en tid fremkomme med ønsker om ændringer til overtandlægen. Det er Tandplejens holdning, så vidt det er muligt, at efterkomme medarbejdernes ønsker og behov.
Medarbejderudviklingssamtaler (MUS) føres ca. 1 gang om året med overtandlægen. Der kan også føres gruppeudviklingssamtaler (GRUS) i stedet for.
Seniorpolitikken har flere formål:
Metoderne til at understøtte formålet med seniorpolitikken er:
Forslag om seniorordninger kan komme både fra lederen og fra medarbejderen selv. Seniorordningerne tilrettelægges og forhandles individuelt og indenfor rammerne af KL og KTO’s Rammeaftale om seniorpolitik. Senioraftaler indgås med den forhandlingsberettigede organisation.
Finansiering af udgifterne til seniorpolitiske ordninger påhviler Tandplejens lønkonto. Seniorordninger må ikke økonomisk forhindre, at Tandplejen får mulighed for at tiltrække kvalificerede yngre medarbejdere.
Vedtaget af Tandplejens MED-udvalg d. 8. april 2010