Sodavand og syre

Syreskader opstår, når du drikker læskedrikke, danskvand eller har en spiseforstyrrelse.

Årsagen til syreskader

Der sker syreætsning på tænderne, når du drikker eller spiser noget surt, eller kaster meget op.

Kemisk ætsning

Ætsningen eller erosionen af tænderne er en kemisk ætsning, som ikke har med bakterier at gøre. Den kemiske ætsning skyldes, at der tilsættes fosforsyre og citronsyre i juice, sodavand og danskvand, for at give en friskere smag og som konserveringsmiddel.

Sådan skader syren emaljen

Den yderste del af emaljen opløses. Et meget tyndt lag af tanden bliver skyllet væk og kan ikke dannes igen. Hvis dette sker ofte, vil emaljen blive tyndere og tyndere og tænderne bliver følsomme, især for kulde. Tænderne kan blive så tyndslidte, at der begynder at knække små stykker af.

Eksempel på syreskader

Hér ses fortænder, hvor emaljen er ætset væk på fortænderne 

Her ses fortænder, hvor syre har ætset det meste af emaljen væk. Undersøgelser viser, at hvert 6. barn har syreskader.
 

Røngten af syreskade på emaljen

Her ses en kindtand, hvor emaljen næsten er ætset væk. Hvor tyk emaljen skulle have været, kan ses på nabotanden.

Syreskader er svære selv at opdage

Syreskader er meget svære selv at opdage, fordi tændernes emalje bliver ved med at være blanke. Hvis du drikker meget søde læskedrikke eller ofte kaster op, så spørg din behandler i Tandplejen, om du har syreskader.

Sodavand og søde drikke

Læskedrikke som f.eks. sodavand, cola, saftevand og juice indeholder syre. Hver gang du drikker opløser syren emaljen. Dine tænder vil konstant være badet i syre, hvis du drikker af en flaske med skruelåg og tager slurke med jævne mellemrum. Der er større risiko for at få ætsninger af tænderne, jo flere gange om dagen, du tar’ en slurk af din sodavand.

Surt slik

Surt slik er blevet meget populært, men her gælder det også, at hver gang du spiser surt slik opløser syren emaljen. Jo mere surt slik du spiser stiger risikoen for ætsninger, ikke kun af tænderne, men også af slimhinden i mundhulen.

Hvor meget sodavand skal man drikke før det skader?

Vi har allerede set en del unge med alvorlige skader på tænderne, men det er svært at sige. De drikker ½ til 1 liter sodavand om dagen, siger de fleste af dem.

Spiseforstyrrelser

Hvis du ofte kaster op, kan det være du har en spiseforstyrrelse. Den stærke mavesyre, som opkast indeholder, ætser tænderne. Derfor skyl munden med vand, når du har kastet op. For at undgå slid på den opløste emalje, skal du ikke børste tænderne de første 20 minutter efter, at du har kastet op.

Det vigtigste er, at du får hjælp til at gøre noget ved din spiseforstyrrelse.

Tal med én fra Tandplejen, din sundhedsplejerske eller læge. Du kan også få anonym rådgivning hos:
Landsforeningen mod spiseforstyrrelser på tlf. 33 11 49 19 eller klik på banneret højere oppe på siden.