Når du genbruger eller genanvender dine ting eller byggematerialer, sparer du mange ressourcer og CO2. Det er vigtigt, at de materialer, du bruger, er fri for stoffer, der kan skade dig og miljøet, og at materialerne er sorteret korrekt. Du kan læse mere om sortering her
Forskellen på genbrug og genanvendelse er hvor meget man skal gøre ved tingene før de kan bruges igen. Genbrug er mindst ressource krævende fordi tingene ikke laves om. For eksempel er det genbrug når du køber et bord på et loppemarked for at bruge det som et bord.
Ved genanvendelse bliver materialerne lavet om, og det kræver flere ressourcer end genbrug, men færre ressourcer end, hvis man bruger helt nye materialer. For eksempel er det genanvendelse, når glas bliver knust og lavet til nyt glas eller glasuldsisolering.
Byggematerialer der kan genbruges eller genavendes:
Genbrug: inventar, loftplader, gulve, døre, vinduer, tagsten, mursten, hvis mørtlen er baseret på kalk i stedet for cement.
Genanvendelse: Gipsplader, mineraluld til isolering, sanitet og lignende, træ, glas (inkl. ruder), plast (PVC, PP, ABS), natursten, uglaseret tegl, beton, jern og metal, gips, stenuld, jord, asfalt, blandinger af materialer (natursten, uglaseret tegl og beton), blandinger af beton og asfalt
Når du genbruger bygge- og anlægsaffald, skal du senest fire uger før anvendelsen finder sted anmelde det til Greve Kommune. Du skal anmelde det via Byg- og Miljø-protalen på www.virk.dk.