GreenIT

Screeninger af lokale virksomheder viser at der ganske som ventet er et stort potentiale for besparelser.

Her kan du lære mere om hvor der typisk er et besparelsespotentiale når det kommer til forbrug af el.

Belysning:

Erfaringer fra lokale virksomheder viser at der kan være store besparelser at hente i at efterse belysningen. Det kan dog være en udfordring at gøre sig klog på hvilke lyskilder der skal udskiftes, og ikke mindst hvad de skal udskiftes til.

Virksomheder i Greve Kommune har mulighed for at få et gratis og uforpligtende tjek af belysningen. Belysningseksperter vil give deres bud på hvilke lyskilder der kan skiftes og hvilke økonomiske fordele der vil være ved det. Skriv en e-mail til crb@greve.dk, hvis du ønsker at få et gratis belysningstjek. 

Gode råd:

  • Brug dagslys når det er muligt.
  • Opsæt bevægelsessensorer hvor der ofte brænder lys uden at der er nogen til stede.
  • Gør brug af dagslyssensorer (også kendt som PIR). Så slukker lyset når der er nok dagslys.
  • Overvej at forbedre kvaliteten på lyset når I alligevel skifter lyskilder – det kan give et bedre arbejdsmiljø og lavere sygefravær.

Standbystrøm

En gennemgang af en række lokale virksomheder har vist, at der kan være mange apparater og maskiner der har et forholdsvis stort forbrug af strøm, enten når de står på standby eller ser ud til at være slukkede.

De lavthængende frugter:

  • Opladere til gaffeltrucks og palleløftere – sørg for at slukke opladere når maskinerne er opladet.
  • Hæve/sænkeborde
  • Computere
  • Drikkeautomater – både kaffe og sodavand.

IT

IT bruger strøm, men der er ingen grund til, at der bruges unødig strøm. Medtænk energiforbrug, når du handler it-udstyr.

Hvis din virksomhed har eget serverrum kan der være meget at spare ved at gå IT udstyret efter i detaljer. Er jeres hardware gammelt, er der meget at spare ved at energirenovere eksisterende eller skifte til mere energieffektivt udstyr.

Ved skrivebordet:

En elspareskinne kan f.eks. sikre, at skærme m.v. ikke står unødigt tændt om natten.

Sluk lys, skærmen, etc. og sæt computeren i standby når du går til frokost.

Tænk over hvad du printer. Det er ikke kun papir du bruger, men også strøm, når du printer.

En bærbar computer med meget tilbehør tilsluttet kan have et strømforbrug svarende til eller højere end en stationær computer.

Printerrummet

En printer i standby/dvale sparer strøm. Sørg for at din printer går hurtigt i standby/dvale når den bliver brugt.

Vær opmærksom på, at scannere i multifunktionsmaskiner kan have en selvstændig timerfunktion til standby-funktionen. Nogle scannere i multifunktionsmaskiner kan stå aktiv i 6 timer efter brug!

Opsæt en bevægelsessensor i printerrummet, som styrer lyset. Så vil lyset kun være tændt i den tid, der er personer i rummet.

I serverrummet

Serverrummet er en stor strømsluger for mange virksomheder. Ud over at serverne i sig selv bruger masse af strøm, er det også nødvendigt at holde serverrummet i en lav temperatur, hvormed serverne ikke overopheder.

Nogle virksomheder har valgt, at opsætte klimaanlæg for at holde temperaturen nede i serverrummet. I de fleste tilfælde kan det være spild af strøm. Et alternativ til nedkøling af serverrummet, er brugen af luft ude fra. Det er kun ganske få måneder om året, hvor der reelt vil være brug for ekstra tilførsel af kulde fra klimaanlæg.

Udnyt servernes generering af varme ved at tilslutte serverrummet til et ventilationsanlæg og genbrug varmen til at opvarme kontorerne. Vær opmærksom på lovgivning vedr. luft direkte fra serverrummet og til kontoret.

Energistyrelsen - vejledning om energieffektive serverrum

Grøn IT

Vil du vide mere om Grøn IT, hvordan din virksomhed kan spare strøm på it, så læs mere på nedenstående links:

Green IT in your company - ideas and inspiration for a greener profile