Digitaliseringsprisen_2015_02_nyhed
Børn med særlige behov har fået helt nye muligheder for at vise omverdenen deres særlige talent. Det har en usædvanlig robot og et usædvanligt samarbejde mellem Greve Kommune og virksomheden Actura sikret. Nu får initiativet en digitaliseringspris.

Lars Hagen fra 9. klasse på Karlslunde Skole kunne vise kammerater, lærere og andre voksne hvad han kunne, da han fik en særlig robot i hænderne. Lars Hagen har forstyrrelser i autismespektret, men til gengæld har han et enestående talent for at programmere. Han kunne programmere robotten, så den både kunne genkende personer og kommunikere via neurale netværk. Og selv den aarhusianske samarbejdspartner Actura Robotcenter blev imponeret.

Flere børn med forstyrrelser i autismespektret i Greve Kommune har siden fået mulighed for at vise deres talent gennem robotten. Og arbejdet får nu en digitaliseringspris som Digitaliseringsstyrelsen står bag. Dommerne siger blandt andet om Greve Kommune:

”Her er det ikke de ’varme hænder’, der gør en forskel. Initiativet er et opgør med den tidligere behandling af autister. Fantastisk visionært af en lille kommune.

Særlige børn får nye muligheder

Prisen gør borgmester Pernille Beckmann stolt.

”Vi får et skulderklap, fordi vi giver nogle særlige børn en helt særlig mulighed. Men det allerbedste er faktisk, at Lars og andre folkeskoleelever også får nye muligheder,” siger hun.

Firmaet Actura har ikke bare leveret robotten. De har både samarbejdet med pædagoger og skole. Og det er for eksempel dem, der har fortalt Lars Hagen at han ikke bare er dygtig. Han er svimlende god.

Særligt samarbejde

Det samarbejde fremhæver borgmesteren også.

”Vi har den pædagogiske ekspertise og Actura forstår sig på udvikling af unge med særlige talenter. Det samarbejde, der er vokset frem mellem os, er til alles fordel. Derfor er det her ikke bare en pris, fordi vi bruger en robot. Jeg ser det som en pris for et særligt samarbejde og et særligt værktøj, som kommer nogle særlige børn til gavn,” siger hun.

Morten Olesen fra den social økonomiske virksomhed Actura er begejstret for samarbejdet:

"Det har været en kæmpe fornøjelse at arbejde sammen med PPR Greve, og jeg er overbevist om at der kan høstes enorme gevinster for både kommune og borgere, hvis vi forstår og anerkender nogle af de kompetencer, der findes blandt kommunens personer med særlige behov," siger han.

Greve Kommune modtog digitaliseringsprisen i Musikhuset i går aftes. Den blev vundet i kategorien Dommernes specialpris.

Her kan du se en lille film med robotten Lille Troels, talentet Lars Hagen og specialpædagogisk konsulent Dina Berg Haurtiz. Filmen varer 1 minut.

https://youtu.be/iQkHkRRCIiI