Mens første verdenskrig rasede, udviklede vi velfærdsstaten

Soldater_fortet_Nyhed

Kontakt

Greve Museum
Tlf.43 40 40 36
museum@greve.dk

I denne uge åbner et helt nyt museum i Mosede Fort ved Køge Bugt. I det gamle restaurerede fort kan publikum se, føle og høre, hvordan Danmark klarede sig igennem første verdenskrig - uden at gå i krig.

I skyttegrave rundt omkring i verden mejede soldater hinanden ned. I Danmark gravede vi 40 kilometer skyttegrave fra Køge Bugt til Roskilde Fjord og mobiliserede tusinder af danske mænd fra hele landet. Men vi holdt os neutrale igennem krigen.

Et nyt museum fortæller historien om Danmarks taktiske, handelspolitiske og diplomatiske spil under verdenskrigen. Museumsleder Henriette Buus fortæller, at museets kommende gæster kan glæde sig over en udstilling, hvor gæsterne får fortalt historien gennem mange sanser.

”Vores ambition er, at både voksne og børn bliver klogere og underholdt samtidig. Første verdenskrig er jo nærmest en glemt krig i Danmark. Men vi fortæller Danmarks særlige historie i nogle helt unikke omgivelser,” siger hun.

Udstillinger viser, hvordan Danmark handlede med begge sider i krigen, og ikke mindst, hvordan vi samtidig både gav kvinder og tjenestefolk stemmeret og indførte rationeringer, så alle danskere fik mad nok, selvom der var mangel på fødevarer.
Gæster får også indblik i det soldaterliv, vores oldefædre og tipoldefædre måtte stå igennem, selvom Danmark var neutralt.

”Vores forfædre gravede skyttegrave. De holdt vagt og skød varselsskud over Køge Bugt. Og ikke mindst forsøgte de at passe deres landbrug og virksomheder på trods af, at de var indkaldt i månedsvis hvert år. Og nogle gange kom de for sent tilbage til Mosede Fort og blev straffet med såkaldt ”mørk arrest på indskrænket kost”,” fortæller museumslederen.
På museet kan gæster nu selv opleve den mørke celle.

Museet åbner med deltagelse af blandt andre Hans Kongelige Højhed Prins Joachim den 6. august. På dagen er der gratis entre til museet fra klokken 17.00-21.00